Mikrobiom és bélnyálkahártya változások a házinyúl járványos enteropátiájában
Abstract
A nyúltenyésztés ágazata az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon ment keresztül, és ez
mind a hazai, mind pedig a nemzetközi nyúlhústermelést komoly kihívások elé állítja. Az olyan
járványos betegségek, mint amilyen az epizootikus nyúlenteropátia is, komoly gazdasági
károkat okoz világszerte. Ennek a gyakran magas morbiditással és mortalitással járó
betegségnek a kóroktana a mai napig nem ismert teljesen. A legvalószínűbb, hogy egy jelenleg
még nem ismert baktérium állhat a hátterében. Kialakulására jelentős hatással van a
tartástechnológia és a takarmányozás. A mikrobiológiai és bioinformatikai módszerek fejlődése
hozhat áttörést a betegség kóroktanának megismerésében, mégpedig a mikrobiom vizsgálata
metagenomikai módszerekkel.