Az állatvágás etikai kérdései
Abstract
Az Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrár-gazdaságtani Tanszéken végzett szakdolgozati munkám keretében azt vizsgáltam, hogy hogyan viszonyulnak az emberek a vágóállatok életének kioltásához és milyen etikai megítélés alá esik számukra az ebből származó hús fogyasztása. A témához kapcsolódó ismereteiket és az ahhoz kötődő személyes kapcsolatukat kívántam felmérni. A válaszok feldolgozása és kiértékelése a kérdőív elkészítéséhez használt Google Docs rendszerben történt. A kérdőív egy hónapig volt elérhető az internet felhasználók számára a különböző közösségi oldalakon és internetes platformokon.
A beérkező 1704 válaszból 1558 db volt értékelhető. A kitöltők 73.2%-a nő volt, a legtöbben a 20 és 40 éves korosztályból (60.8%). Lakóhely szerint a fővárosban (36.6%), kisvárosban (23.4%), megyeszékhelyen vagy nagyvárosban (22.5%) illetve a községben vagy falun élők aránya (17.6%) kiegyenlített volt. Ugyanígy a legmagasabb iskolai végzettséget tekintve is homogén eredményekkel rendelkeztünk (főiskola, egyetem (30%), gimnázium (39.1%), szakiskola (16.6%), általános iskola (14.3%)). A válaszadók 1.4%-a végez állatvágást vagy ehhez kapcsolódó tevékenységet a mindennapi munkája során.