Hungarian Veterinary Archive

HomeCollectionsKnowledge baseSearch/BrowseConnection
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Title:
A pácolás hatása a rákkeltő heterociklikus aminok keletkezésére és a mikroflórára baromfihúsban
Author:
Debreczeni, Dorina
Date:
2020
Abstract:
Az ételkészítés során számos olyan káros anyag keletkezhet, amelyekre figyelmet kell fordítani az egészségmegőrzés céljából. A hőkezelés egy olyan ősidők óta alkalmazott eljárás, amellyel mind a növényi, mind az állati eredetű élelmiszerek biztonságosabbá tehetők mikrobiológiai szempontból, és jelentősen hozzájárul a tápanyagok felvehetőségének megkönnyítéséhez is. Egyre több kutatás utal azonban arra, hogy a túlzásba vitt hőkezelés problémákat okozhat, többek között a potenciális karcinogén vegyületek kialakulása miatt. Ilyen genotoxikus karcinogének a heterociklikus aminok (HCA-k), melyek magas hőmérsékleten jönnek létre hús és halételekben.
URI:
http://hdl.handle.net/10832/3015
Diplomadolgozat (503.7Kb)
Share:
gffdg
Share on Google+
Show full item record

 

 

magyarenglish

Search

Go to advanced search

Login

Open Archives InitiativeMagyar Tudományos Művek Tára