Hungarian Veterinary Archive

HomeCollectionsKnowledge baseSearch/BrowseConnection
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Title:
A chicken heterophil peptide-1 gyulladáscsökkentő hatásának vizsgálata csirke eredetű májsejttenyészeteken
Author:
Sebők, Csilla
Date:
2019
Abstract:
Napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír mind az állat-, mind a humán orvoslás területén a fokozott mértékben terjedő antibiotikum-rezisztencia, melyben kiemelt szerepet játszik a haszonállattartás túlzott antibiotikum-felhasználási gyakorlata. Ez az emberiségre tekintve rendkívüli kockázattal bír, épp ezért előtérbe került az olyan vegyületek kutatása, melyek részben vagy egészben helyettesíthetik az antibiotikumok használatát. Az antimikrobiális peptidek (AMP-k) ebből a szempontból ígéretesnek bizonyulnak. A veleszületett immunrendszer részeként mikrobaellenes hatással rendelkeznek, valamint csökkenteni képesek a bakteriális fertőzések következtében kialakuló gyulladást. Kutatómunkánk során csirke eredetű primer májsejt és nem-parenchymalis sejt monokultúrákon, valamint ezen sejttípusokból létrehozott ko-kultúrákon tanulmányoztuk a chicken heterophil peptide-1 (CHP-1) nevű antimikrobiális peptid gyulladáscsökkentő hatását. A gyulladást lipopoliszacharid (LPS) kezeléssel váltottuk ki, majd a sejtek metabolikus aktivitását CCK-8 teszttel vizsgáltuk. A gyulladáscsökkentő hatást az interleukin-6 koncentrációjának mérésével, valamint az oxidatív stressz Amplex Red módszerrel történő vizsgálatával határoztuk meg. Az LPS-t 0, 1, 10 és 50 μg/ml koncentrációban, a CHP-1-et pedig 0, 0,5 és 5 μg/ml koncentrációban alkalmaztuk. A sejteket a kiegészített tápfolyadékkal 8 órán át inkubáltuk.
URI:
http://hdl.handle.net/10832/2312
Sebők Csilla, Szakdolgozat (2.441Mb)
Share:
gffdg
Share on Google+
Show full item record

 

 

magyarenglish

Search

Go to advanced search

Login

Open Archives InitiativeMagyar Tudományos Művek Tára