Hungarian Veterinary Archive

HomeCollectionsKnowledge baseSearch/BrowseConnection
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Title:
Vakcinázás védőhatásának erősítése fulvosavak és sangvinarin itatása mellett, brojlercsirke állományokban
Author:
Sarkadi, István László
Date:
2016
Abstract:
A különböző takarmány kiegészítők, illetve ivóvíz adalékanyagok elősegítik az állatok egészségének fenntartását, fejlesztik az állatok immunrendszerének működését, sőt ezek az anyagok a növekedés elősegítésére is használhatóak. A fő célja a kiegészítő anyagok alkalmazásának a betegségek megelőzése. A Pasteurella multocida által okozott baromfikolera az egyike a legnagyobb gazdasági kárt okozó betegségeknek a baromfi iparban. Ezen mikroorganizmus ellen készített vakcina nem véd teljes mértékben a betegség kialakulásától. A kutatásunk során fulvosavakat és Sangrovitot® használtunk ivóvíz adalékanyagként brojlercsirke állományban. A fulvosav az egyik legaktívabb frakciója a humusz anyagoknak, a sanguinarine pedig egy összetett benzophenanthidrin alkaloid, ami a magas mákkóróból (Macleaya cordata) vonható ki. A tanulmányunk célja a P. multocida vakcina védő hatásának erősítése, stabilizálása volt, fulvosav és sangvinarin kiegészítés segítségével csirkeállományokban.
URI:
http://hdl.handle.net/10832/2115
Sarkadi István László, Szakdolgozat (1.752Mb)
Share:
gffdg
Share on Google+
Show full item record

 

 

magyarenglish

Search

Go to advanced search

Login

Open Archives InitiativeMagyar Tudományos Művek Tára