• English
    • magyar
  • English 
    • English
    • magyar
  • Login
View Item 
  •   HuVetA Home
  • Diplomadolgozatok / Theses
  • Theses
  • View Item
  •   HuVetA Home
  • Diplomadolgozatok / Theses
  • Theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

A hőkezelés hatása a tej antibiotikum-maradékanyag tartalmára

View/Open
KuruczKrisztinaThesis.pdf (638.4Kb)
Date
2015
Author
Kurucz, Krisztina
Metadata
Show full item record
Abstract
A PhD munka, amibe lehetőségem nyílt szakdolgozatommal bekapcsolódni a tejben - különböző hőkezelési eljárásokat követően - megmaradó antibiotikum maradékanyagok mennyiségét, valamint azok tejipari hatásait kívánta meghatározni. Az általam vizsgált hatóanyag a cefoperazone volt. Az antibiotikumos tőgyinfúzióval nagytejű csoportba tartozó, mastitises Holstein fríz teheneket kezeltünk egyszeri alkalommal, majd ezt követően 3 alkalommal vettünk tejmintát. Az utolsó mintavétel időpontja megegyezett a gyógyszer használati utasításában meghatározott várakozási idővel. Az általunk alkalmazott hőkezelési eljárások a következők voltak: 75 fok 30 mp, 95 fok 5 perc, forralás 2 perc. Vizsgálataink alapján a 75 fok 30 másodperces hőkezelés bizonyult a legkevésbé hatékonynak, azonban ezen a hőfokon a harmadik fejést követően elvégzett hőkezelés után, mért maradékanyag mennyiségek sem érték el a vonatkozó MRL értéket.
URI
http://hdl.handle.net/10832/1673
Collections
  • Theses

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of HuVetACommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV