Hungarian Veterinary Archive

HomeCollectionsKnowledge baseSearch/BrowseConnection
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Title:
Arginin és glutaminkiegészítés hatásának vizsgálata brojlercsirke modellkísérletben
Author:
Weisz, Andrea
Date:
2014
Abstract:
Dolgozatomban arra kerestem a választ, hogy az NRC ajánlásának megfelelő összetételű brojlertápok argininnel (Arg), glutaminnal (Gln), illetve ezen aminosavak kombinációjával való kiegészítése milyen hatással van az állatok növekedésére és immunrendszerére. A kísérletben 480 napos kakast (ROSS 308) hat kezelési csoportra osztottunk. A kezelések a következők voltak: (1) Kontroll (alaptáp (AT), a szükségletnek /NRC 1994/ megfelelő), (2) AT+0,5% Arg, (3) AT+1% Arg, (4) AT+0,5% Gln, (5) AT+1%Gln, (6) AT+0,5% Arg+0,5% Gln). Az állatok a kísérleti takarmányokat és az ivóvizet napos koruktól ad libitum fogyasztották, súlyukat és takarmányfogyasztásukat hetente mértük. A 18. életnapon csoportonként 18 állatot bovin serum albuminnal immunizáltunk. Az immunizálás napján, majd az azt követő 10. és 20. napon a csirkék szárnyvénájából vért vettünk immunológiai vizsgálatra. Az immunizálás napján, majd a kísérlet végén kezelésenként 5-5 állatot felboncoltunk, és mértük a máj, a lép, a Fabricius-bursa, a tímusz, a vékonybél és az üres test súlyát; valamint mintát vettünk a szervekből szövettani vizsgálatra is.
URI:
http://hdl.handle.net/10832/1348
Subject:
csirke
chicken
tápösszetétel
food composition
modellezés
szimuláció
kísérlet
experiment
glutamin
arginin
 
Accessible through intranet
Share:
gffdg
Share on Google+
Show full item record

 

 

magyarenglish

Search

Go to advanced search

Login

Open Archives InitiativeMagyar Tudományos Művek Tára