Title:
Ökológiai szemléletű nyúltenyésztés és bionyúlhús előállításAuthor:
Bogó, Zsófia
Date:
2013Abstract:
Az egészséges életmódra való törekvés, a termékek nyomon követhetőségének és a fenntartható gazdálkodás igénye, mint a modern kor egyre növekvő elvárásai létjogosultságot adnak az ökológiai gazdálkodásnak, az ökológiai állattartásnak. Az ökológiai állattenyésztés adta termékek a szigorú ellenőrzésnek és minősítési rendszereknek köszönhetően méltán lehetnek a modern egészséges táplálkozás alapelemei. Az ökológiai nyúltenyésztés fellendülésének jelentős szerepe lehetne a háztáji gazdaságok újraélesztésében, a vidékfejlesztésben, valamint a kereset kiegészítésben. Ennek eredményeképpen nem csak állataink jóléte, de a velük foglalkozó emberek életszínvonala is nőne. Az ökológiai állattenyésztésnek nagy szerepe van a vidék képének formálásában és őshonos fajtáink megőrzésében. Az ökológiai nyúltenyésztés lehetőséget ad egyetlen őshonos magyar nyúlfajtánk, a magyar óriás megmentésére, hungarikumként való megőrzésére. Bár a nyúltenyésztéssel kapcsolatos kutatások és a tenyésztők saját tapasztalatai arra hívják fel a figyelmünket, hogy az ökológiai nyúltartás feltételrendszere még átdolgozásra szorul, azzal azonban mindenki egyet ért, hogy a természetszerű nyúltartásban vannak lehetőségek, legfőképpen kisüzemi szinten. A vágóhidak részéről nagy a kereslet a bionyúl iránt, mely azt mutatja, hogy külföldön már van piaca ennek a terméknek, ezért mindenképpen érdemes vele foglalkozni.
Subject:
nyúltenyétés
rabbit breeding
ökológiai gazdálkodás
organic farming
biogazdálkodás
húsnyúl
húsfogyasztás
hústermelés
meat production
wool production
gyapjútermelés
rabbit breeding
ökológiai gazdálkodás
organic farming
biogazdálkodás
húsnyúl
húsfogyasztás
hústermelés
meat production
wool production
gyapjútermelés